Új jelszó kérése
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Kategóriák
Termékajánló
Termék részletek


MEGÉRTENI 1915 ESEMÉNYEIT: TÖRÖKÖK ÉS ÖRMÉNYEK

MEGÉRTENI 1915 ESEMÉNYEIT: TÖRÖKÖK ÉS ÖRMÉNYEK
1 500 Ft
Akció: 1 500 Ft
Kezdete: 2017.05.07   A készlet erejéig!

A huszadik század második évtizede az egykor az Oszmán Birodalom ellenőrzése alatt álló területek számára nagy tragédiákat hozó időszak lett. A Balkánról 1912-1913-ban több százezer muszlimot és törököt űztek el hazájából roppant szenvedések közepette. Nem véletlen, hogy ezt az időszakot Anatólia népe a Nagy Tragédia névvel illeti. Ezt követte az Oszmán Birodalomban élő örmények kitelepítése. A kitelepítés is több százezer életet követelt, és hasonlóképpen a Nagy Tragédia (Meds Yeghern) néven említik.
Mustafa Serdar Palabiyik

Az örmények számára a tragédia genocídium volt, amihez az oszmán török kormány tevékenysége vezetett. A törökök számára a probléma az örmény felkeléssel kezdődött Kelet-Törökországban, az orosz megszállással egy időben. A civil lakosságot, azt gyanítva, hogy támogatja a felkelőket, többségében Észak-Szíriába telepítették át. Éhínség, betegségek, helyi törzsek gyilkos támadásai százezrek haláláért felelősek. Népirtás? Attól függ, mit értünk ez alatt, és Palabiyik kitűnően magyarázza el, hogy miről is van szó.


 • A több százezer örmény kitelepítése igen kemény körülmények között zajlott. E fájdalmas folyamat során az örmények roppant veszteségeket szenvedtek. Nem csupán a járványok és az éhínség szedte áldozatait. További veszélyt jelentettek a kitelepítési területeken garázdálkodó fegyveres bandák támadásai, egyes helyi oszmán vezetők túlkapásai, a török, az örmény és a kurd közösségek közötti villongások is. Ugyanezekben az években a Kelet-Anatóliában élt többszázezer muszlim is hasonló gyötrelmeken ment keresztül. Velük vagy az orosz hadseregben harcoló örmény származású orosz katonák és örmény önkéntesek végeztek, vagy a háborús körülmények között az éhség és a járványok áldozatául estek.
  Az örmény kitelepítést az adott történelmi, politikai, illetőleg társadalmi-gazdasági keretek között kell vizsgálni. Népirtásként való definiálhatóságának kérdése jogi probléma, ennek megfelelően történelmi adatokkal alátámasztott jogi elemzés keretében szabad csak vizsgálni. Jelen munka arra keresi a választ, hogy az 1915-ös kitelepítés mennyiben felel meg a Népirtás-egyezményben megállapított kitételeknek.
  A török és örmény nép évszázadok óta együtt élő, a történelmük és kultúrájuk révén összefonódott két nép. Amennyire hiba volna e két nemzet nyolcszáz éves együttélési tapasztalatát egyetlen eseményre leszűkíteni, épp annyira volna téves tudomást nem venni az 1915-ben bekövetkezett tragédiáról. Amint a könyvem számos alkalommal hangsúlyozza, az 1915-ben történtek "népirtásként" való el nem ismerése nem jelenti az örmény nép által megélt fájdalmak tagadását.

 • Könyv címe
  MEGÉRTENI 1915 ESEMÉNYEIT: TÖRÖKÖK ÉS ÖRMÉNYEK
  Szerző, közreműködő
  Mustafa Serdar Palabiyik
  Kiadó
  Szófia Kiadó
  Kiadás éve
  2017
  ISBN
  9786155738005
  Cikkszám
  c010100851
Webáruház készítés