Új jelszó kérése
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Kategóriák
Termékajánló
Termék részletek


A DOBOZ

-24%
A DOBOZ
2 600 Ft
Akció: 1 970 Ft
Kezdete: 2016.01.31   A készlet erejéig!

Csernák Árpád 1966-ban végzett a Szinház- és Filmművészeti Főiskolán 1992 óta a Mondat című folyóirat egyik alapító szerkesztője volt. 2002-ben alapította a Búvópatak című polgári lapot, amelynek jelenleg is főszerkesztője.

 • A doboz hőse, odúnyi szobájában, családjától elkülönülve az élete utóján betegségektől gyötörve maga írja magáról: „Egész életében, mindig amikor írt, arra törekedett, hogy a szöveg lapidáris legyen és ovális, egyre rövidebb, egyre csiszoltabb, mint egy kavics, hogy aztán eljusson a zéró morfémáig…”

  A feszes, minden barokkos díszítménytől megfosztott szimbólum, az egyetlen por- és felejtés belepte doboz betegágyból való megpillantása, majd az író végső mutatványa, a magára hagyott, részben béna test fölkapaszkodása a szobában csúszva-mászva összegyűjtött könyvek lépcsőzetének hátán a dobozig – a beteljesülés az önfeláldozás által – egyszerre vall két ősremeklésre. A könyvlépcső a rajta állhatatosan a szekrény magasáig magát fölküzdő aggastyánnal egyszerre utal Platónra (és benne Szókratész lépcsőjére – ami tudjuk, az Istenig visz) és Karinthy Frigyes Cirkuszának asztal-szék-létra építményére, melynek nyaktörő magasába följutott művész énekébe foghat. Csernák Árpád doboza mindkét előképét, a szókratészi halált és Karinthy lépcsőrakójának a diadalát is magába foglalja...”

 • Könyv címe
  A DOBOZ
  Szerző, közreműködő
  CSERNÁK ÁRPÁD
  Kiadó
  STÁDIUM
  Kiadás éve
  2014
  ISBN
  9786155198267
  Cikkszám
  c010101686
Webáruház készítés